Lunch Orust

Jag var väldigt sugen på thaimat idag och tänkte läsa lite mer om rätten.

Många rätter som nu är populära i Thailand var ursprungligen kinesiska rätter. De introducerades till Thailand av Hokkiens folk som började på 1500-talet och av Teochew-folket som började bosätta sig i större antal från slutet av 18th century och framåt, främst i städerna och utgör nu majoriteten av thailändska kineser. Sådana rätter inkluderar chok (Thai: โจ๊ก), risgröt; salapao (ångade bullar); kuaitiao råtta na (stekt ris-nudlar); och khao kha mu (stuvad fläsk med ris). Kineserna introducerade också användningen av wok för matlagning, tekniken för fritering och stekning av stekpannor, flera typer av nudlar, taochiao (fermenterad bönpasta), sojasås och tofu. Indiens och Persiens kök, först och främst av näringsidkare, och senare bosättare från dessa regioner, med användning av torkade kryddor, gav upphov till thailändska anpassningar och rätter som kaeng kari (gul curry) och kaeng matsaman (massaman curry).

Västra influenser, som började år 1511 när det första diplomatiska uppdraget från portugiserna anlände till domstolen i Ayutthaya, har skapat rätter som foi thong, den thailändska anpassningen av portugisiska fios de ovos och sangkhaya, där kokosmjölk ersätter komjölk att göra en vanilj. Dessa rätter sägs ha kommit till Thailand på 1700-talet av Maria Guyomar de Pinha, en kvinna av blandad japansk-portugisisk-bengalesisk anor som föddes i Ayutthaya och blev konungen till Konstantin Phaulkon, en grekisk rådgivare till kung Narai . Det mest anmärkningsvärda inflytandet från väst måste vara introduktionen av chili peppar från Amerika i 1600-talet eller 1700-talet. Det och riset är nu två av de viktigaste ingredienserna i thailändsk mat. Under den Colombia-utbytet tog portugisiska och spanska fartyg nya livsmedel från Amerika, inklusive tomater, majs, papaya, ärtplantor, ananas, pumpor, culantro, cashewnötter och jordnötter.

Är du sugen på thaimat och bor i Orust så skulle jag rekommendera Erawan Thai Restaurang här i Orust. De har väldigt bra lunch buffé som är billigt och alltid supergott.

Du gillar kanske också...