Plåtslagare

Söker du efter en plåtslagare i Växjö?

Tennplåt består av plåtjärnsbelagt med tenn och går sedan igenom rullar. Denna process upptäcktes först på 1500-talet, med utvecklingen av den brittiska tennadressen 1661 med ett patent till Dud Dudley och William Chamberlayne. Tidigare hade Storbritannien importerat mest tennplåt från Hamburg.

Den brittiska järnlagen från 1750 förbjöd (bland annat) uppförande av nya valsverk, vilket förhindrade uppförande av nya tennplåtverk i Amerika fram till efter den amerikanska revolutionen. Certifikat som lämnats av kolonialguvernörer till brittiska handelsverket efter lagen tyder på att det inte fanns några tennplåtverk, men det fanns flera slitsfabriker, några som beskrivs som slits- och valsverk.

Rent tenn är en dyr och mjuk metall och det är inte praktiskt att använda den ensam. Det kan emellertid legeras med bly och koppar för att göra tenn eller legerat med koppar ensam för att producera brons. Dagens tennplåt är mjukt stål galvaniserat med tenn. Dess rostfria egenskaper gör det till en ovärderlig beläggning. Men kvaliteten beror på att järnet eller stålet är fritt från rost och ytan tennar en obruten beläggning. Ett stycke tennvaror kan utveckla rost om tennbeläggningen har slits bort eller skurits i metallen. Metallernas respektive egenskaper innebär att korrosion som en gång startat sannolikt kommer att bli snabb.