Rörmokare – ett framtidsyrke

Vad gör en rörmokare dagligen? En rörmokares arbetsbeskrivning är att installera och reparera vatten-, gas- och avloppsledningar i bostäder och företag. Ungefär hälften av en arbetsdag går åt till att installera rörsystem, medan den andra hälften går åt till att reparera samma system. Förutom dessa tekniska uppgifter måste en rörmokare också fastställa priser för sina tjänster och hålla sig uppdaterad om lokala rörmokarkoder genom att delta i kurser.

Vikten av rörmokeri och vad det betyder för framtiden:

VVS-systemet i ett hem eller företag är en av de viktigaste delarna. Utan fungerande rör och armaturer kan man inte använda vatten eller göra sig av med avfall på ett säkert och effektivt sätt. På många sätt är VVS-installationer det moderna samhällets obesjungna hjälte, eftersom de gör det möjligt för oss att leva bekväma liv med tillgång till rent vatten.

Hur man blir rörmokare och vilka steg som krävs?

För att bli rörmokare måste du delta i utbildningar och lära dig yrket. När du får erfarenhet på området kan du avancera genom att uppgradera dina färdigheter och certifieringar. Dessutom kan meriter som lärlingsutbildning eller en licens för rörmokare ge dig en fördel när du börjar i denna karriär.

Några av de de viktigaste färdigheterna och egenskaperna som krävs för att arbeta inom detta yrke är bland annat följande:

– Fysisk styrka och uthållighet. Rörmokare måste kunna lyfta tunga föremål och stå upp under långa perioder.

– Manuell fingerfärdighet, inklusive förmågan att använda verktyg som t.ex. skiftnycklar på ett effektivt sätt.

– Problemlösningsförmåga, som gör det möjligt för dig att hitta lösningar på eventuella problem som uppstår på fältet.

– Utmärkt kommunikationsförmåga, både skriftligt och muntligt. Detta är viktigt eftersom du kommer att arbeta nära dina kunder för att identifiera deras behov och förklara hur ditt arbete kan hjälpa dem att nå sina mål.

Joel i Uppsala